اشکذر خبر؛ علی مشیری نیا؛ دی ماه سال جاری با تمام اتفاقات ناخوشایندی که داشت پایان یافت. اتفاقاتی توام با تلخیِ قهوه تلخ که قطعا در حافظه تاریخی ملت ایران ثبت و ضبط میشود. دی ماهی که در آن و به تعبیر مقام معظم رهبری دو روز آن “یوم الله” بود. اما غفلت از حواشی […]
اشکذر خبر؛ علی مشیری نیا؛ دی ماه سال جاری با تمام اتفاقات ناخوشایندی که داشت پایان یافت. اتفاقاتی توام با تلخیِ قهوه تلخ که قطعا در حافظه تاریخی ملت ایران ثبت و ضبط میشود. دی ماهی که در آن و به تعبیر مقام معظم رهبری دو روز آن “یوم الله” بود. اما غفلت از حواشی این اتفاقات میتواند شیرینی این رویدادها را از بین برده و بستر ایجاد مخاطرات بیشتر را فراهم سازد. کما اینکه در جریان شهادت سردار سلیمانی و علی الظاهر به دلیل خطای انسانی آن اتفاق تلخ برای پرواز اکراین پیش آمد و شیرینی حضور میلیونی در مراسم تشییع جنازه شهید حاج قاسم سلیمانی را به تلخی تبدیل نمود.
خبرها حاکی از این است که در کنار شهادت جمعی از هم وطنان و دانشجویان نخبه ایرانی و داغدار شدنِ خانواده آنها؛ موج انصراف از مسافران و گردشگرانِ خارجی به ایران راه افتاده است و بیم آن میرود که نوروز امسال و برغم تمام مشکلات اقتصادی که تحریمهای ظالمانه دولت آمریکا بر اقتصاد کشور ایران اسلامی گذاشته است؛ رونق حوزه گردشگری کشور نیز در حاشیه قرار بگیرد.
باید در نظر داشت که دومین اقتصاد جهان پس از نفت با عنوان صنعت گردشگری شناخته شده که درآمدهای بسیاری را برای کشورهای مختلف در پی دارد و از طرفی گستردهترین صنعت دنیا در حال حاضر به یکی از مؤلفههای تفکیک ناپذیر زندگی انسان تبدیل شده است. از صنعت گردشگری به علت سازوکار منحصر به فرد اقتصادی خود به عنوان صادرات نامرئی نیز یاد میشود. هم چنین از این صنعت به عنوان پدیدهای چند بعدی و فرا بخشی از عناصر و اجزایی تشکیل شده است که ارتباطات متقابل و چند سویهی آنها در قالب یک سیستم یکپارچه عمل نموده و میتواند رونق فزایندهای را در اقتصاد کشور ایجاد کند.
حال و با وضعیت کنونی برای این صنعت با نهایت ارزش و اهمیت چه باید کرد؟ بدون شک و با توجه به برخورداری کشورمان از بن مایه تاریخی_ تمدنی منحصر به فرد و نیز وجود فرهنگ غنی این مرز و بوم میتوان بر این حاشیه نیز فائق آمد و متنی در شانِ تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران باستان خلق کرد.
اما چگونه؟ و با چه ابزاری؟
به زعم نگارنده میتوان با اجرائی نمودن نکات پیشنهادی زیر و البته با همکاری و هماهنگی بخشهای مختلف فرهنگی، اجتماعی در کنار بخشهای حاکمیتی تا حدودی بر حواشی پیش رو فائق آمد. این نکات عبارتند از:
۱_ رسانهها از انتشار اخبار منفی پرهیز کنند. البته نه تنها رسانههای رسمی بلکه رسانههای غیررسمی و تکتک افراد و شهروندان باید تلاش کنند تا حد ممکن از انتشار اخبار منفی که اتفاقا برخی از آنها نیز غیر واقعی است و هیچ کارکردی جز سیاه نمائی اوضاع داخل کشور ندارد؛ پرهیز کنند.
۲_ بدون شک رسانه های رسمی با تولید محتوای رسانهای اثربخش میتوانند بر رونق صنعت گردشگری تاثیر مستقیم گذاشته و تا حدود زیادی تاثیرات منفی موج بوجود آمده را کاهش دهند.
در نظر داشته باشیم که با گذر زمان و رشد سریع فنآوریهای انتقال مفاهیم، جنبههای مختلف انتقال اطلاعات آسانتر شده و امروز با چند کلیک ساده میتوان تجربیات شخصی خود را با دیگران به اشتراک گذاشت. آگاهی بخشی، ایجاد انگیزه و تمایل، تشویق به انجام سفر با رویکرد تاثیرگذاری مثبت، کاهش یا افزایش تقاضا، اهدافی است که رسانهها بایستی دنبال کنند و زمانی فعالیتهای رسانه دارای اهمیت است و میتوان گفت به درستی انجام شده است که تاثیرگذاری لازم بر رونق صنعت گردشگری داشته باشد.
۳_ جهان پیرامون ما و در عصر حاضر بواسطه اینترنت؛ بیش از هر زمان دیگر به نظریه دهکده جهانی لوشان مکلوهان شبیه و نزدیک شده است. در این عصر نه تنها رسانههای رسمی؛ بلکه تکتک شهروندان نیز میتوانند به عنوان رسانههای غیر رسمی صاحب نفوذ و قدرت شده و با تولید و انتشار محتوای مربوط از جمله معرفی آثار و ابنیه تاریخی و معرفی فرهنگ غنی ایران به این حوزه در جذب گردشگران خارجی همت گمارند.
۴_ بخش خصوصی، شرکتهای فعال در حوزه گردشگری و همچنین موسسههای مردم نهاد با ایجاد کمپین تبلیغاتی و همچنین پویش مردمی میتوانند از روند منفی بوجود آمده جلوگیری کنند. بخش خصوصی میتواند با فرستادن افراد کارشناس و خبره حوزه فرهنگی و گردشگری به عنوان سفیران فرهنگی ایران اسلامی از فضای بوجود آمده علیه صنعت گردشگری را تلطیف کنند.
۵_ ایرانیانی که برای ایام نوروز برنامه ریزی کرده بودند تا این ایام را در کشورهای خارجی سپری کنند؛ میتوانند با کنسل نمودن برنامه مسافرت خارجی خود و تنها صرف بخشی از آن هزینه در داخل کشور اولا: در رونق صنعت گردشگری ایران مشارکت داشته باشند و در درجه دوم: از خروج ارز و در این شرائط سخت تحریمی جلوگیری کنند.
کلام آخر:
ما میتوانیم با همکاری و همیاری یکدیگر بار دیگر رونق گردشگری را به عنوان دومین صنعت پولی مطرح در دنیا به کشور باز گردانیم و البته این مهم محقق نمیگردد؛ به جز با همکاری و وفاق تمام عناصر و نیروهای مرتبط از جمله رسانهها، موسسههای مردم نهاد و حتی بخشی از حکومت؛ در سایه این وفاق و همکاری است که چهره ایران در سطح بینالملل تغییر کرده و نیز تبلیغات سوء علیه این کشور نقش بر آب و در پناه آن شاهد خیر، برکت و رونق فزاینده در صنعت گردشگری خواهیم بود.
Tuesday, 15 July , 2025