متاسفانه در سال های اخیر با توسعه ساخت و ساز در شهر اشکذر شاهد دفن نخاله های ساختمانی توسط اشخاص در سطح شهر و نقاط کم تردد یا زمین های مردمی و سازمانی هستیم که اثرات منفی بر محیط زیست و زیبایی شهری دارد.

اشکذر خیر: مدیریت شهری نقش مهمی در دفن نخاله‌های ساختمانی یا بازیافت آن‌ها دارد؛ مدیریت شهری مسئول برنامه‌ریزی و اجرای فرآیندهای دفن یا بازیافت مواد ساختمانی است و باید بر اساس استانداردهای محیط زیستی متناسب اقدام کند که این شامل انتخاب مکان‌های مناسب برای دفن، تدوین سیاست‌ها برای بازیافت و کاربردهای مجدد مواد ساختمانی و نظارت بر فعالیت‌های مرتبط با مدیریت نخاله‌های ساختمانی می‌شود.

نخاله‌های ساختمانی می‌توانند به تخریب محیط زیست به دو شکل زیر تأثیر بگذارند:

  1. مسائل دفن نخاله‌ها: هنگامی که نخاله‌های ساختمانی به صورت نادرست در مکان‌های دفن شده و منابع طبیعی را آلوده می‌کنند، باعث آلودگی خاک و آب می‌شوند که این موضوع می‌تواند به طور مستقیم به محیط زیست آسیب برساند.

 

  1. هدررفت منابع: عدم استفاده مجدد یا بازیافت نخاله‌های ساختمانی منجر به هدررفت منابع می‌شود، که نیازمند منابع انرژی و مواد است که این مسئله نقش مهمی در افزایش زباله‌های ساختمانی و تخریب محیط زیست دارد.

 

نخاله‌های ساختمانی همچنین با ایجاد آلودگی ظاهری بر زیبایی منظر شهری تأثیر دارد و نخاله‌های ساختمانی معمولاً به عنوان زباله‌های ساختمانی در مناطق شهری پراکنده می‌شوند. این زباله‌ها ممکن است ظاهر زشت و نامنظمی به منظر شهری بدهند و زیبایی آن را کاهش دهند.

 

متاسفانه در سال های اخیر با توسعه ساخت و ساز در شهر اشکذر شاهد دفن نخاله های ساختمانی توسط اشخاص در سطح شهر و نقاط کم تردد یا زمین های مردمی و سازمانی هستیم که همانطور که ذکر شد اثرات منفی بر محیط زیست و زیبایی شهری دارد.

مسئول یک مجتمع فرهنگی در مصاحبه با اشکذر خبر ضمن گلایه از مسئولان شهری و شهرستان در این زمینه می گوید: بارها شاهد این بودیم که نخاله های ساختمانی در زمین اختصاصی برای یک مجتمع آموزشی تخلیه می شود و این مجتمع را با مشکلات عدیده مواجه می کند که از جمله تخلیه این نخاله ها هزینه های سرسام آور را به ما تحمیل و عملیات عمرانی این مجتمع را با تاخیر مواجه می کند.

 

وی می افزاید:  مسئولان شهری ضمن فرهنگسازی عمومی، باید زمینه و شرایط را برای دفن نخاله های ساختمانی به شکل اصولی فراهم کنند تا بار دفن این نخاله در این اوضاع اقتصادی بر مردم تحمیل نشود.

 

احمد دهقان منشادی شهردار اشکذر در مصاحبه با خبرنگار اشکذر خبر با اذعان به مشکلات به وجود آمده از دفن نخاله های ساختمانی، می گوید: درخواست برای مشخص کردن محل دفن این نخاله ها در محدوده شهری به اداره منابع طبیعی داده شده است اما منابع طبیعی می گوید که به دلیل وجود جنگل های دست کاشت امکان اختصاص این مکان، در محدوده  شهری وجود ندارد.

 

وی با بیان این که محدوده پیشنهادی توسط منابع طبیعی؛ «مرکز دفن پسماند در جاده طبس» است، تاکید می کند: این مکان به دلیل مسافت زیاد به شهر اشکذر برای مردم قابل قبول نیست و مورد استقبال قرار نمی گیرد و هزینه های هنگفتی را به مردم تحمیل می کند.

 

به نظر می رسد در این مورد خاص با توجه به نزدیکی شهرهای مجومرد و اشکذر و هم جواری با شهرستان زارچ نیاز به یک راهکار اساسی و بین شهرستانی برای رفع مشکل نخاله های ساختمانی است.

اما برای مدیریت بهتر و کاهش تأثیرات منفی نخاله‌های ساختمانی در شهرها، رویکردها و راهکارهای مختلف وجود دارد:

۱٫بازیافت و استفاده مجدد: ترویج استفاده مجدد و بازیافت مواد ساختمانی به جای دفن آن‌ها. این کار می‌تواند به کاهش زباله‌های ساختمانی و مصرف منابع طبیعی منجر شود.

۲٫ طراحی محیطی: اعمال استانداردهای محیطی در طراحی ساختمان برای کاهش تولید نخاله‌ها. مصرف مصالح با کارایی بالا و تکنولوژی‌های سبز می‌تواند کمک کند.

۳٫مدیریت زباله‌ها: ایجاد سیستم‌های مدیریتی مناسب برای جمع‌آوری، دفن یا بازیافت نخاله‌های ساختمانی. انتخاب مکان‌های مناسب برای دفن با رعایت استانداردهای محیط زیستی.

۴٫ آموزش و حمایت دولتی: آموزش به مهندسان ساختمان و سازندگان در زمینه مدیریت نخاله‌های ساختمانی و حمایت دولتی از روش‌ها و فناوری‌های جدید در این زمینه.

 

این راهکارها می‌توانند به کاهش تأثیرات منفی نخاله‌های ساختمانی بر شهرها و محیط زیست و به مدیریت بهتر این مسئله کمک کند.

لینک کوتاه : https://ashkezarnews.ir/Lvimt