به گزارش نسیم صادق به نقل ازمهر، بافتهاي تاريخي در شهرهاي مختلف استان يزد از جمله ميبد، اردكان، شهر يزد، مهريز و تقريبا همه شهرستانهاي استان يزد وجود دارند كه يادگاري از روزگاران گذشته هستند. اين يادگاران قديمي، يزد را به اولين شهر خشتي جهان تبديل كرده اند اما سالهاست اين شهر خشتي حال و […]

به گزارش نسیم صادق به نقل ازمهر، بافتهاي تاريخي در شهرهاي مختلف استان يزد از جمله ميبد، اردكان، شهر يزد، مهريز و تقريبا همه شهرستانهاي استان يزد وجود دارند كه يادگاري از روزگاران گذشته هستند.

اين يادگاران قديمي، يزد را به اولين شهر خشتي جهان تبديل كرده اند اما سالهاست اين شهر خشتي حال و روز خوشي ندارد و در حالي كه روزهاي زيباي بهار را همگان با باران و گلهايش به نظاره نشسته اند، اين شهر خشتي مضطرب از تهديد آوارها به سر مي برد.

از آنجا كه بافت تاريخي و بافت فرسوده در يزد و شهرستانهاي استان در هم تنيده اند و هنوز تفكيكي ميان اين دو قائل نشده اند، خانه هاي تاريخي و بافتهاي ارزشمند به آتش خانه هاي فرسوده كه اغلب به حال خود رها شده اند، مي سوزند تا جايي كه باران رحمت الهي نيز اكنون براي آنها يك خطر و تهديد محسوب مي شود.

با شروع بارشها، خانه هاي كاهگلي هم به لحاظ معماري و هم به لحاظ بي توجهي در معرض خطر قرار مي گيرند و خبر آوار شدن بسياري از آنها تاكنون از رسانه هاي مختلف منتشر شده است.

بافت تاريخي از آنجا متناسب با طبيعت خشك و كويري ساخته شده، در مواقعي كه بارش باران شدت مي گيرد كه البته اين امر به ندرت اتفاق مي افتد، سبب ريختن سقف ها و ديوارها مي شود.

خانه هاي تاريخي اغلب از ناودان و خروجي آب بي بهره اند و اين امر مورد توجه ميراث فرهنگي و ساير ارگانهاي مرتبط نيز قرار نگرفته است.

البته خانه هايي كه داراي سكنه هستند، اغلب به ناچار هم كه شده، تدابيري انديشيده اند تا باران از سقف و ديوار آنها آوار نسازد اما خانه هايي كه در فهرست آثار تاريخي ثبت شده اند و كسي در آنها ساكن نيست، با هر بارشي، يا سقفي فرو مي ريزد با نم حاصل از باران انباشته شده، به پي ساختمان، گچبري هاي بي نظير و … آسيب مي رساند.

گرچه سازه هاي به كار رفته در خانه هاي تاريخي براي شرايط آب و هوايي خشك در نظر گرفته اما به هر حال مي توان با تدبير، از فرو ريختن خانه هايي كه يادگاري از اعصار گذشته است، جلوگيري كرد.

در برخي شهرها شهرداري ها كه بيشتر از ميراث فرهنگي در زمينه عمران شهر به ويژه بافت تاريخي احساس مسئوليت مي كنند، وارد عمل شدند و ميراث فرهنگي را نيز به كار واداشته اند.

در اين ميان ميراث فرهنگي يزد از همكاري شهرداري و ميراث فرهنگي اردكان براي جلوگيري از تخريب بناهاي قديمي خبر داده است.

مسئول نمايندگي ميراث فرهنگي،‌ صنايع دستي و گردشگري اردكان در اين زمينه اظهار داشته است: در پی بارندگی های اخیر در شهرستان اردکان، همکاری میراث فرهنگی و شهرداری این شهرستان از تخریب بناهای با ارزش جلوگیری شد.

رسول مشتاقيان افزود: بافت تاریخی اردکان یکی از سالمترین بافتهای قدیمی ایران است و به علت قرار گرفتن در موقعیت خاص جغرافیایی تا حد زیادی از حوادث روزگار مصون مانده و اگر در بارندگیهای اخیر همدلی و همکاری بین مسئولان شهرستان نبود، بافت آسیب جدی می دید.

وی عنوان كرد: اردکان که دروازه شمالی استان یزد به شمار می رود و همواره در مسیر گردشگرانی است که مرکز، جنوب یا جنوب شرق کشور را مقصد سفرهای خود قرار داده اند، در ایامی همچون نوروز، مملو از جمعیت مسافران نوروزی است و بافت تاريخي مورد توجه اين گردشگران است.

بافت تاریخی اردکان، بعد از بافت تاریخی یزد، پهناورترین بافت تاریخی به شمار می رود و تابلویی زیبا از معماری بی نظیر و منحصر به فرد ایرانی است.

اين ويژگي در ميبد، مهريز و بسياري ديگر از شهرستانهاي استان يزد قابل مشاهده است.

در مناطقي نظير شهر يزد، شهرداري بافت تاريخي تشكيل شده و تا حدي توانسته بافت تاريخي را از وضعيت نابسامان خارج كند اما هنوز تا رسيدن به آنچه در خور شأن و نام بزرگترين و اولين شهر خشتي جهان است، فاصله بسيار دارد.

لینک کوتاه : https://ashkezarnews.ir/PMmJ9